Vraag en Antwoord

1] Is een AED onderhoudscontract zinvol?


Neen. Een onderhoudscontract kan de indruk wekken dat een AED voldoende gecontroleerd wordt. U besteed het werk immers uit aan derden. Echter 1 controle beurt per jaar dekt de lading absoluut niet. De vergelijking met een auto APK keuring is hier een mooi voorbeeld van. De auto wordt goedgekeurd voor de periode van 1 kalenderjaar terwijl 3 maanden later de draagarm van je voorwiel het begeeft. Het is slechts een momentopname en meer niet.

Dan speelt ook het feit dat de tarieven van deze contracten sterk uiteenlopen waarbij je je moet afvragen welke diensten er precies worden geboden. Bij sommige onderhoudscontracten worden de gebruikte materialen ook nog eens apart gefactureerd. Het enige wat daadwerkelijk helpt om de werking van de AED te garanderen is tijdig elektroden en batterijen cq accu's vervangen (het zogenaamde "periodiek onderhoud") en de AED het liefst dagelijks te controleren. Voor AED gebruikers die hun AED in buitenkasten hebben gestald moet ook de AED behuizing zeker 1x per maand gecontroleerd worden waarop men zeker is dat deze geopend kan worden in geval van een calamiteit.


 

2] Wat is de uiterste houdbaarheidsdatum van batterijen / accu's?


Ziet u door de bomen het bos nog? Wat is nu de uiterste houdbaarheidsdatum van AED batterijen / accu's.  Waarom moet ik nu al de accu vervangen, terwijl de datum op de accu aangeeft dat hij nog jaren mee kan? Allemaal vragen waarop je meerdere antwoorden kunt verwachten. In ieder geval is het zo dat iedere fabrikant  een eigen protocol hanteert om aan te geven wat de uiterste houdbaarheidsdatum van een batterij / accu heeft. Tenminste dat is de bedoeling maar in de praktijk blijkt dat het allemaal erg onduidelijk is. Het gegoochel met allerlei uitdrukkingen zoals Install before, expiry date of expiration date, Zandlopers etc... maakt dat men niet meer weet wanneer wat te doen.


Merk en Type AED: Cardiac Science Powerheart G3
Type batterij: IntelliSense Lithium
Garantie batterij: 4 jaar

Klik om de foto te vergroten...Deze Intellisense lithium batterij wordt in de VS geproduceerd en wereldwijd gedistribueerd. De batterij heeft een levensduur van 5 jaren en kent een garantietermijn van 4 jaren. 1 jaar is ‘gereserveerd’ om het product via de detailhandel aan de eindgebruiker aan te kunnen bieden. Op dit type batterij staat rechtsboven een fabricagedatum. Deze datum is voor de consument belangrijk omdat op deze wijze gecontroleerd kan worden of de aankoop binnen het jaar na productiedatum is gekocht.

De aankoopdatum bij uw AED handelaar is daarmee nog niet het moment waarop de 4 jaar garantie ingaat. Het moment waarop de Intellisense lithium batterij in de AED wordt geïnstalleerd is het moment waarop de garantietermijn van 4 jaar in gaat. Dus de datum van ingebruikname van de batterij + 4 jaren is de uiterste houdbaarheidsdatum van dit type batterij.Merk en Type AED: Philips HS1 / FRx
Type batterij: Lithium-mangaandioxide
Garantie batterij: 1 jaar.

Klik om de foto te vergroten...

De samengestelde langwerkende disposable Lithium-mangaandioxide primaire cellen maken dat de Philips batterij een gemiddelde stand-by levensduur van 4 jaren heeft. De garantie op dit type batterij is slechts 1 jaar. De sticker op de batterij geeft aan wat de uiterste houdbaarheidsdatum is.

De aankoopdatum bij uw AED handelaar is daarmee nog niet het moment waarop de gemiddelde stand-by levensduur van 4 ingaat. Het moment waarop de Lithium-mangaandioxide batterij in de AED wordt geïnstalleerd is het moment waarop de garantietermijn van 1 jaar in gaat. Dus de datum van ingebruikname van de batterij + 4 jaren is de uiterste houdbaarheidsdatum van dit type batterij. 

3] Wij hebben voor thuis uit preventieve voorzorgsmaatregel een AED aangeschaft. Mag ik deze AED ook aanmelden via de AED Monitor?


Iedere AED of deze wel of geen deel uitmaakt van een alarmeringsproces zoals Hartslagnu kan worden aangemeld in de AED Monitor. De locatie van de AED maakt daarbij niet uit. Zelfs als u thuis een AED heeft mag u deze aanmelden. Dit zijn namelijk de OnSite AED’s. Deze groep AED’s genereren veruit de meeste reddingen tijdens plotselinge circulatiestilstanden.